info@bedrijf-advies.nl
085 – 902 02 17

Failliet en doorstart

Failliet en doorstart

Een (aanvraag tot) faillissement is voor een ondernemer zeker geen alledaagse gebeurtenis. U komt in een situatie terecht welke u nog nooit heeft meegemaakt, weet niet meer wat uw mogelijkheden zijn en wat er op u af zal komen. U heeft dringend behoefte aan een gesprekspartner die “op uw hand is” en weet wat er allemaal op u af kan komen, maar vooral ook kan helpen met wat de mogelijkheden zijn het beste uit deze vervelende situatie te komen.

Zo zal de curator gaan beoordelen of u voor het faillissement geen onoorbare dingen heeft gedaan (paulianeus handelen en/of bestuurdersaansprakelijkheid) en zullen de bezittingen van de onderneming worden bevroren en wellicht (executoriaal) worden verkocht. Veel zaken dienen (snel) te worden geregeld en dit terwijl uw hoofd er eigenlijk helemaal niet toe staat.

Wanneer een doorstart tot de mogelijkheden behoort, dienen snel de juiste acties ondernomen te worden. Er dienen gesprekken met de curator plaats te vinden, investeringen dienen te worden ingericht, een nieuwe of bestaande financier dient gezocht te worden, een ondernemingsplan moet worden opgesteld, personeel moet worden aangenomen of worden overgenomen van de failliete onderneming.

Een doorstart scenario na faillissement is in heel veel gevallen echter niet succesvol. De “fouten” die in het verleden zijn gemaakt, worden vaak in de nieuwe onderneming opnieuw gemaakt. Daarnaast zullen crediteuren/leveranciers uit het faillissement vaak proberen hun oude vordering op de failliete onderneming te verhalen op uw nieuwe onderneming. Op zich natuurlijk niet verwonderlijk, tenslotte voelen zij zich te kort gedaan in de ontstane situatie en hebben weinig begrip voor u. De gevolgen van het faillissement lopen vaak nog jarenlang door. Indien mogelijk doet u er dus goed aan om, voordat het faillissement van de onderneming wordt uitgesproken, afspraken te maken met schuldeisers.

Met onze expertise kunnen wij u begeleiden tijdens het traject (voorafgaand aan) van een faillissement om zodoende voor u en uw onderneming een optimale positie te kunnen creëren voor de toekomst. Maak vandaag nog een afspraak met onze adviseurs voor een geheel vrijblijvend oriëntatiegesprek.

GRATIS oriëntatie gesprek?

Heeft u vragen? Wilt u meer informatie over dit onderwerp of heeft u interesse in een GRATIS oriëntatie gesprek? Laat ons je helpen! 

Contactgegevens van Montfort & van Dijck

Van Montfort & Van Dijck Bedrijf Advies Bureau. Kanaaldijk N.W. 21b, 5707 LA Helmond